Начало Институции Търсене За контакти Регистрация Вход
Български / English
Балканска война – 1912 г.

100 ГОДИНИ ОТ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА

Балканската война от 1912 – 1913 година е най-важното събитие в реализацията на българската национална програма през ХХ век. През 1912 година става ясно, че освобождението на българите в Тракия и Македония може да се реализира само по пътя на войната. България не е в състояние да воюва сама с Османската империя и сключва съюзни договори за изграждане на Балкански съюз със Сърбия, Гърция и Черна гора. При обявяване на мобилизацията в края на септември 1912 година под бойните знамена се стичат над 600 000 българи. Идеята за освобождаването на поробените братя е завладяла българското общество и майките изпращат своите синове на война с всенародни тържества.


Войната започва на 5 октомври 1912 година и най-важен се явява Тракийският театър на бойните действия, където трите български армии воюват срещу съсредоточената основна част от турската армия. Благодарение на изключителните качества на българските генерали и офицери, на безпримерния героизъм на войниците, на влязлата във военната история българска атака «На щик, на нож!» турската армия е пометена в срещните сражения при Лозенград, Бунархисар и Люлебургаз и българите само за месец се озовават при последната укрепена линия на 30-на километра от столицата на Империята Цариград.


В този сайт са публикувани материали, съхранявани в Териториална дирекция «Държавен архив» - Пловдив, Народна библиотека «Иван Вазов», Регионален исторически музей – Пловдив и Градска художествена галерия  за участието на българската армия в Балканската война и Пловдив по време на войната. Втора българска армия е създадена през 1907 година и нейното командване е в Пловдив. Още в началото на войната армията под командването на генерал Никола Иванов обкръжава Одрин, а на 13 / 26 / март 1913 година с безпримерен щурм българските полкове превземат «непревземаемата» според германски военни специалисти Одринска крепост.


Рекрутираните в района на Пловдив 9 пехотен пловдивски и 21 пехотен средногорски полк по време на Балканската война са включени в Родопския отряд, който под командването на генерал Стилиян Ковачев освобождава Родопите и Беломорието. Безпримерен остава подвигът на 21 полк и неговия командир полковник Владимир Серафимов, който отказва да изпълни заповедта за отстъпление и в края на октомври 1912 година спира турските войски на т.н. «Родопска Шипка» при   днешното село «Полковник Серафимово». Така е спасено от погром българското население на долината на река Арда.


По късно пловдивските полкове участват в сраженията при Шаркьой и Булаир през януари – февруари 1913г.
По време на Балканската война Пловдив става един от най-важните тилови логистични центрове на българската армия. Тук разгръща своята дейност българската царица Елеонора, която връчва на Пловдивската гара знамето на Македоно-Одринското опълчение. В Пловдив действат военни болници на Руския, Френския и Чешкия Червен кръст, разположени във Френските колежи, Мъжката и Девическата гимназии, училището «Маразли» и Военния клуб. В тяхната дейност се включват като доброволци стотици жени от нашия град. Пловдивчани, които не са мобилизирани в армията, осъществяват охранителна служба на важните обекти в града, охраняват турските военнопленници.


В сайта ще бъдат показани снимки и художествени произведения на пловдивски фотографи и художници, мобилизирани в българската армия.


Ще бъдат качени и данните за загиналите във войните за национално обединение пловдивчани.


Достъпни ще бъдат и материали заснети при проведената през 2012 година експедиция на Регионален исторически музей – Пловдив «По пътя на пловдивските полкове по време на Балканската война», със заснети уникални кадри от местата на паметните битки при Сатовча, Просеченското дефиле, долината на река Места, в районите на  Булаир и Шаркьой на Мраморно море.


За всеки от материалите е означено неговото местосъхранение, което дава възможност на интересуващите се да получат повече информация в съответните институции.

Снимки
Снимки
Картички
Картички
Художествени произведения
Художествени произведения
Изобразително изкуство
Изобразително изкуство
Снимки на паметници
Снимки на паметници
Документи
Документи
Печатни издания
Печатни издания
Оръжие и военно оборудване
Оръжие и военно оборудване
Наградни знаци
Наградни знаци
Знамена
Знамена
Облекло
Облекло
Лични вещи
Лични вещи
Други
Други